Tül Perdeler ve Modelleri

15 Şubat 2012 Çarşamba

print this page
send email
İnce şeffaf yapıda olan tüller çok farklı özelliklere sahiptirler. Genelde polyester ve pamuk karışımında dokunarak elde edilir. Düz, dantelli, brode, kesme gibi isimler ile anılır. Özellikleri dokuma türüyle ilgili değişebilir. Her modele farklı türler kullanılmalıdır. Çünkü tüm ürünler her modelde uygulanamayabilir. Yapılırsa bile çok iyi sonuçlar alınamayabilir. Doğru model doğru ürün seçimi yapılması gerekir. Yoksa sonuç hüsran olabilir. Başlıca özelliği evin mahremiyetini korumak ve ortama dekoratif etki sağlamaktır. Özellikleri temizlikleriyle de ilgilidir. Çoğu perde makinede ılık suyla yıkanabilirken bazıları kuru temizleme yapılmalıdır. İlk yıkamada gözünüze kırışık dahi gelse kesinlikle ütüleme yapmayınız. Bir defa yapılırsa devamlı yapmanız gerekir.

TÜL PERDE MODELLERİNİN İSİMLERİ
Tül perde modelleri isimleri ya üretim şeklinden ya da yapıldığı modelden adlarını alır. Pileli modeller klasik isimleri kullanılır. Bunlar düz, brode, kesme ile dantel olarak sıralanabilir. Mekanik aksamlı tüller ise katlamalı, Japon, plise, balon, kruvaze diye adlandırılır. Altlarına saten güneşlik stor perde yapılabilir. Işığı ve gürültüyü kesmek için karartma özellikli kumaşları yapılabilir.

DİKİM ŞEKİLLERİNE GÖRE TÜL PERDELER
Perde modelleri dikim stillerine göre gruplandırılabilir. Örneğin organze gibi uçuşan ürünler pileli dikilmemelidir. Çünkü düzgün muntazam ve şık duruş elde edilemez. Onun yerine dantel, grek, vual zeminli modelleri seçilerek dikilmelidir. Tam tersi mekanizmalı modelleri ise organze zeminli sert zeminler kullanılabilir. Yapacağınız tül perde modelleri hangi ürünü seçeceğiniz konusunda uzman birinden fikir alabilirsiniz.

2 yorum: