Sunum Başlıklarında Bulunan Terimler Ve Anlamları

8 Nisan 2011 Cuma

print this page
send email

Sunum Başlıklarında Bulunan Terimlerin Anlamları


Sunum başlıklarında bulunan bazı terimlerin anlamları ;

Ac3

Filmin ses dosyasının hangi "codec"i kullandığını belirtir. Dolby Digital olarak bilinen teknolojinin eski adıdır aynı zamanda. Bu ses dosyası olduğu gibi video dosyası ile birleştirilir. Aslında 5+1 olması gerekir ama dvd riplenirken dosya boyutunun cd boyuları ile uyuşmadığı durumlarda ripleyen,n ilk uygulayacağı yöntem kanallardan bazılarını silmek olur böylece 2+1 hatta bazen mono gibi ses çıkaran filmler falan olur.90 dakikalık 448 kbps bir ac3 veri dosyası yaklaşık 300 Mb'lık bir büyüklüğe ulaşır."Dts" kesinlikle tercih edilmesi gereken codec olduğu halde çoğu dosyada ac3 codec inin kullanılmasının başlıca sebepleri şunlardır:



1- ac3 az yer kaplar.

2- Eğer çok kaliteli bir ses sisteminiz yoksa dts ile aradaki farkı anlayamazsınız.

3-Piyasadaki bütün cihazlar ile uyumludur.Oysa dts çok az cihazda çalışır.

AFR



AFR deyimi; "Advanced Filesize Regulation"'un kısaltmasıdır.

Bunun anlamı Divx formatında filmler için kullanılan ve afr olarak belirtilen yüksek "birrate"e sahip dağıtımdır.Bir ripin AFR sayılabilmesi için; DVD'den ripleniyorsa kaynak dvd'nin "DVD9" yani "Ham Sıkıştırılmamış" DVD olması zorunludur. DVD9 yani 8,5 gb'lık dvd'lerden rip yapan gruplar sayılıdır. Genelde 1.46 GB, 2.32 GB, 2.92 GB gibi boyutlarda olurlar.Scene gruplarından farklı olarak bunlar cd boyutu olan 700Mb'tan bağımsız olarak filmleri riplerler.Unseen,prodji,ltgr gibi gruplar afr grubuna dahildir.Scene gruplar için hız, Afr gruplar için kalite önemlidir.

Avi

Günümüzde kullanılan en eski container'dır.Container dosya içerici dosya formatı gibi saçma bir şekilde tercüme edilebilse de çok ta yanlış bir tanım olmaz sanırım.Bir dvd film genelde 4 çeşit dosya içerir.Görüntü,ses,altyazı ve bölüm bilgileri.İşte .avi bunların ikisi olan görüntü ve sesi içerebilir ama diğerlerini içeremez.İşte bu diğer iki içeriği de bir filme eklemek istediğinizde .avi yetersiz kalır.Bu durumda .mkv. veya .ogm container'ının kullanılması gerekir. Avi Windows'un problemsizce açabildiği yegane formattır.

Bdrip



Bluray ripin iki çeşidinden biri. Bdrip'te film direk blu-ray'den riplenir.Diğer çeşidi olan Brrip ise bdrip'in yeniden riplenmesi ile oluşturulur ve genelde .avi formatında olur.

Blu-ray



İngilizce "Mavi ışın" anlamına gelen blu-ray yeni nesil disk formatıdır.Bu diskler tek yüzde 27 tek yüze 54 GB veri taşıyabilmektedir. DVD formatında okuyucu ışın 650nm iken blu-ray'in okunabilmesi için gereken dalga boyu 405nm'dir. Bu da DVD okuyucuların bu diskleri okuyamayacağı anlamına gelir.Bu gün sıkıştırılmamış bir full hd bir filmin 50gb'lara varabildiğini düşünürseniz artık gerekecek sanırım.

Bluray rip



Blu-ray filmlerin genelde x264 codec'i ile sıkıştırılıp DVD boyutuna (4.3-8 GB arası) getirilmiş hali. İlk seyrettiğinizde yüzünüze bir gülümseme yayılır.Sonra etrafınıza bakınmaya başlarsınız acaba gerçek dünya da bu kadar net mi diye.Defalarca filmi durdurup oyuncuların yüzündeki kırışıklıklara,tek tek görünen saç tellerine bakarsınız hayran hayran.Sonra göz alışır acaba bu indirdiğim filmin kalitesi mi kötü diye düşünürsünüz.Ama en kötü tarafı fena alışırsınız.Çözünülürkleri 1280x720 civarıdır.Release'lerde genelde .720, X264 yada bluray olarak geçerler.Uzantıları genelde .mkv olur ve bdrip ve brrip olmak üzere iki türü vardır.

Cam



Sinemaya gizlice sokulmuş bir kamera ile çekilmiş filmlerin dağıtımına verilen addır.Scene kurallarına göre sinemada seyirci varken çekilir, kamera amatördür ve ses ile görüntü aynı anda yakalanır.Uzak durunuz.

Divx



DVD kalitesine çok yakın fakat DVD'ye göre çok daha ufak boyutlara sahip video dosyalarının sıkıştırılma yöntemi. MPEG-4 Part 2 sıkıştırmayı kullanır.Bu kalite ve boyut arasında oldukça iyi sayılabilecek bir denge sağlayan bir yöntemdir.Açık kaynak olmaması yüzünden scene release grupları 2004 yılından beri kullanmamaktadır.Artan bant genişlikleri ile yavaş yavaş yerini bluray riplere bırakıyor.

Dual ac3



Bir filmin 2 adet ac3 içermesidir. İstenilen sesi dinlemek için ses kanalları arasında geçiş yapılması gereklidir, bunun için de uygun bir player kullanılmalıdır.

Dvdrip



DVD'den riplenmiş genelde 1 yada 2 cd boyutunda olan divx.Görüntü kalitesi özellikle 2 cd olanlarda tatmin edicidir. Dvd tabanlı release'lerin en kalitelisidir.

h.264



Kaliteli bir videoyu internetten tam ekran ve canlı olarak seyretmemizi mümkün kılacak olan sıkıştırma teknolojisi. Arkasında Apple ve Microsoft var.Firefox ve Opera ise ogg theora'yı destekliyorlar.Html5'in en çetrefilli konularından biri.Açık kaynak olmadığını belirtmekte fayda var.

Hd dvd rip



Hddvd'nin Blu-ray ile olan format savaşını kaybetmesinden sonra R.İ.P olmuştur.(Rest in peace) Türkçe'ye Allah Rahmet eylesin olarak çevrilebilir.

Mkv



Aynı .avi ve .ogm gibi bir container formatı.Açılımı Matroska Video Stream. Aynı boyuttaki .ogm formatına göre daha kaliteli video taşıyabiliyor. Subcript desteği olduğu için Rusça,Çince gibi altyazıları ekranda doğru görüntülenebilecek şekilde barındırabiliyor.Birden çok Audio desteği var örneğin bir film hem İngilizce hem Fransızca hem de Türkçe olabiliyor.Bu bir container formatı olduğu için sağladığı görüntü kalitesi şundan daha kalitelidir demek anlamsız..mkv'nin .avi'ye göre üstünlükleri şunlar;

*Düşük header boyutu, basit container yapısı
*Sınırsız sayıda audio ve video codec desteği
*Sınırsız çeşitlilikte font desteği
*Aynı dosya içinde olmak kaydı ile sınırsız audio track desteği

Açmakta problem yaşıyorsanız K-lite codec pack'i kurmanız muhtemelen sorunu çözecektir.Olmadı player değiştirin. Gom'da problem yaşıyorsanız Prefences /Filter/Disable Filters /Enable Quick Play Mode (disable internal video filter) secenegini aktif etmek yeterli.

mkv2vob



x264 video ve ac3 audio içeren mkv container'lı dosyaları vob formatına çeviren bir program. Mkv uzantılı dosyalari bu işlem sayesinde vob olarak PS3'de izlemek mümkün.

mp4



Aynı .avi ve .mkv gibi buda bir container(içerici,kap,muhafaza)'dır.

Nuked



Dağıtımda yanlış olan bir şeylerin olduğunu belirtir.Bunlar senkron kayması, ses uyumsuzluğu, eksik sahne gibi şeyler olabilir.Başına eklenen ifade onun daha sonra yerine gelecek olan düzeltilmiş sürümlerle karıştırılmaması içindir.Eğer düzeltilen bir sürüm çıkmışsa adına proper veya repack eklenir. Altyazı problemi yaşayabilirsiniz, bazı sahnelerde görüntü bozulabilir. Bu yüzden arşiv için indiriyorsanız indirmeyin. Ama seyret-sil şeklinde indirecekseniz olabilir.

Proper



Nukedversiyondan sonra hata giderilip piyasaya düzgün versiyonu salınır işte bu o dur. Eğer nuked ve proper versiyonu varsa proper'i seçmeniz gerekir.Proper deyimi nuke olan versiyonunun düzeltilmiş halini yayınlayan grup ilk yayınlayandan farklı ise kullanılır.Eğer ikisinde aynı grup yayınlarsa Repack ismini alır.

R5



Filmlerde korsanın önüne geçmek maksadıyla kullanılan bir formattır. Genelde stereo ses dosyasına sahip olup, orjinal sesleriyle kıyaslanmayacak boyutta kalitesizdir. Ayrıca telecine'den direkt aktarım yapılıp hiçbir düzenleme ya da renk ayarlarıyla vs. oynanmadığı için sinema perdesine yansıyan görüntünün olduğu gibi monitörünüze veya TV'nize yansımasından ötürü çok iç karartıcı bir görsellik ortaya çıkar. sonuçta ikisi farklı platformlar olduğundan, seyir zevkini ciddi şekilde düşürür.

R5 line



5.Bölge (Rusya,Hindistan,Afrika,Kore vs.) için yayınlanmış Dvd'deki orjinal sesin (Örn.Rusça) ayrıştırılıp yerine başka Dvd'den alınmış orjinl sesin yerleştirilmesi ile oluşturulmuş melez dağıtımdır.Bu bahsettiğim işlemlerden dolayı bazen Görüntü/Ses senkronizasyonunda problemler olur. Bu yüzden indirmeden önce yorumları okuyun.

Repack



Nukedversiyondan sonra hata giderilip aynı grup tarafından piyasaya düzgün versiyonu dağıtılırsa buna Repack denir. Eğer nuked ve Repack versiyonu varsa Repack'i seçmeniz gerekir.Proper deyimi ise nuke olan versiyonunun düzeltilmiş halini yayınlayan grup ilk yayınlayandan farklı ise kullanılır.

Rip



Rip çok basit bir anlatımla fazlalıkların atılması ve video dosyasının boyutunun olabildiğince küçültülmesi anlamına gelir.Örneğin çözünürlük düşürülür, bitrate değeri ve ses kalitesi düşürülür vs.

Screener



Orjinal dvd çıkmadan önce eleştirmenler, elit kesim vs izlesin diye hazırlanan dvd'den riplenen bir release olduğunu belirtir. Filmin ufak bir kısmı siyah beyazdır ve sinir bozan “The film you are watching is a promotional copy, if you purchased this film at a retail store please contact 1-800-NO-COPIES to report it.” yazısı geçer durur.Satışa sunulacak sürüm farklılıklar içerebilir.İndirmeye değer.Dvdrip'in bir alt kalitesidir.

Svcd



Super video Cd'nin kısaltılmışı olup variable mpeg-2 stream kullanilarak kaydedilen film formatı. Vcd'ile hemen hemen ayni yeri kaplayip 480x480 veya 480x576 cozunurlugunde ideal goruntu kalitesi sağlar.Biraz problemli bir formattır.

Telecine



Direkt film makarasından alınmış kopyadır. Sinema çekimi değildir.Kamera çekime göre daha pahalı aletler gerektirdiği için cam kadar yaygın değildir.Bu analog ortamdan dijital ortama film aktarma sırasında ortaya çıkan kopya devasa boyutlarda olur.Bu yüzden aslında oldukça kaliteli kopya elde etmek mümkün olduğu halde bunun aşırı riplenmesi kaliteyi düşürür.

Telesync



Bu da kamera "Cam" çekimidir.Bunu "cam"dan ayıran genelde makinistin tripod kullanarak daha kaliteli bir video kamera ile görüntüyü, profesyonel mikrofon ile sesi ayrı ayrı almasıdır.Bu sebeple Cam release'lerinden daha iyi kalitededir.Release kurallarına göre bu çekimde sinemada seyirci olmamalı ve ses ayrı kaydedilmelidir.Aksi taktirde nuke yer.

Tvrip



Genelde TV'den kaydedilen diziler için kullanılır.Eskiden pek tercih edilmezdi ama artan TV yayın kaliteleri ile oldukça kaliteli bir hal aldılar.Kötü tarafları ise kanal logolarının görünmesi ve reklamlardır.

Unrated



Sinemada görmediğiniz çıkarılmış sahneleri barındıran bir versiyon olabileceğini belirtir. Genelde "mpaa" tarafından değerlendirilen kopya sinemalarda oynadığı için bu versiyon cinsellik veya ölçüsüz şiddet içerebilir de içermeyebilir de. Unrated olması sadece değerlendirilmediği anlamına geliyor bu sahnelere sahip olduğu anlamına değil.Altyazı konusunda sıkıntı çekmemek için ilk önce "unrated" versiyon için altyazının çıkıp çıkmadığına bir bakın.

x264



Xvid'den daha kaliteli soonuç veren bir encoder'dir. Doom9'un geçen seneki karşılaştırmasında birinci olmuştur. Genelde mkv container'ı ile release edilir.H.264'ün ücretli olması yüzünden eşdeğer ücretsiz versiyonu olarak ortaya çıkmıştır.

Xvcd



Standart vcd'lerin değişemeyen resolution, aspect ratio, frame rate, video ve audio bitrate'lerinin değiştirilerek, daha uyumsuz ama daha iyi kalitede vcd oluşturma yöntemi.

0 yorum:

Yorum Gönder